Скок на продажбата на нови коли в България

Продажбата на нови автомобили в ЕС със слаб ръст

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

В България се отчита силен ръст от 8,4% на регистрираните нови автомобили през февруари, докато в рамките на Европейския съюз се наблюдава слабо покачване. Това сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), обявени днес, 16 март..

Новите страни членки на ЕС, включително и България, са допринесли в най-голяма степен за позитивните данни през февруари, пишат анализаторите на асоциацията. "При тях е отчетено нарастване на регистрацията на нови автомобили средно с 15,9%". За България нарастването е с 8,4%. Това означава, че в нашата страна са продадени общо 1 800 нови автомобила. За съпоставка, през февруари 2016 са били регистрирани 1 661 нови коли.

Продажбите на нови автомобили в ЕС се повишават през втория месец на годината с 2,2% на годишна база спрямо същия месец на миналата година. Месец по-рано, през януари, ACEA отчете нарастване с 10,2%.

Според анализатори на пазара слабият ръст се дължи на факта, че през февруари тази година е имало по-малко работни дни от същия месец на миналата година, заради което продажбите на автомобили във Франция са спаднали с 2,9%, в Германия с 2,6% и във Великобритания с 0,3%. 

От големите пазари единствено в Италия се отчита солидно нарастване от 6,2%, докато в Испания увеличението е само с 0,2 на сто.

През февруари в рамките на страните от ЕС са регистрирани 1 078 503 нови автомобила спрямо 1 055 602 година по-рано. Това, според данните на ACEA, е най-големият общ брой за втория месец на годината от 2008 насам, преди световната финансова и икономическа криза да засегне и автомобилната индустрия.

За първите два месеца

През януари и февруари ACEA отчита увеличаване на новорегистрираните автомобили с 6,2% спрямо същия период на 2016 до общо 2 248 040 броя, докато през януари-февруари миналата година са регистрирани 2 117 071 нови коли. Най-голям ръст от големите пазари е отчетен в Италия (нарастване с 8,1%), следвана от Испания (с 4,8%), Германия (с 3,5%), Франция (с 3,2%) и Великобритания (с 1,8%).

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България нарастват с 13,7% през първите два месеца на годината до 3 602 броя срещу 3 169 броя за същия период на 2016.

"Продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина комбинираните данни за януари и февруари са пореден добър сигнал за икономическото развитие на ЕС в началото на новата година и знак, че продажбите на нови автомобили ще продължават да нарастват и през 2017", коментират анализаторите на асоциацията.

По марки

Най-голям ръст в ЕС през февруари (8,3%) отчитат продажбите на нови автомобили на италианската компания FCA Group, която произвежда марката Fiat, следвана от френската компания PSA Group (производител на Peugeot и Citroen) с повишение от 6,8%.

Свиване с 2,0% обаче отчитат продажбите на немския автомобилен гигант Volkswagen AG, като неговият общ пазарен дял се понижава през февруари до 23,0% от 23,7% година по-рано. Продажбите на всички марки от групата възлизат на общо 229 117 броя при 233 706 годна по-рано.

Последни новини
Още от Новини