Мей: Сега не е времето за нов шотландски референдум

Великобритания трябва да се концентрира върху преговорите за Brexit, смята тя

Тереза Мей излиза от Даунинг стрийт 10 преди изслушване в Камарата на общините. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей излиза от Даунинг стрийт 10 преди изслушване в Камарата на общините. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей отговори на призивите за свикване на нов референдум по въпроса за независимост в Шотландия, влизайки в задочен спор с шотландския премиер Никола Стърджън.

Съобщението ми е много ясно - не сега е времето“, заяви в телевизионно интервю за ITV News тя днес (16 март), след като нееднократно беше попитана дали би подкрепила искането на Единбург за провеждане на плебсцита.

Според британския премиер фокусът трябва да бъда насочен към подготовката за преговорите по Brexit, за да може от цялата ситуация да се извлекат най-изгодните условия за цяла Великобритания.

Би било нечестно спрямо "самите шотландци" да се иска те да гласуват по въпроса преди казусът с излизането на страната от ЕС да бъде окончателно уреден, смята Мей. „Те ще трябва да вземат изключително важно решение без да разполагат с информацията, която им е нужна, за да го направят“, заяви тя.

Припомняме, че в началото на тази седмица шотландският премиер Никола Стърджън обяви, че правителството в Единбург ще стартира нов правен процес за свикване на втори референдум за независимост от Великобритания.

Стърджън възнамерява да подтикне шотландския парламент да намери съгласие с Лондон по т.нар. „Секция 30“ (Section 30), която да позволи на страната да свика всенародно допитване по въпроса за независимост от Великобритания. Плановете са плебсцитът да бъде проведен във времевия период между есента на 2018 и пролетта на 2019.

„Следващата седмица ще поискам шотландският парламент да съгласува с британското правителство процедурата, позволяваща му да насрочи референдум за независимост“, заяви в понеделник (13 март) Стърджън пред журналисти в Единбург.

„Шотландското правителство не предлага референдумът да бъде проведен веднага... но (това трябва да стане – бел.ред.) след като условията за Brexit се изяснят и когато още не е твърде късно да изберем алтернативен път“, отговори на думите на Мей Стърджън в официалния си профил в Twitter.

 

 

Последни новини
Още от Новини