Федерален съдия блокира и втория мигрантски указ на Тръмп

Указът трябваше да влезе в сила в сряда вечерта

Тръмп по време на среща в Белия дом по въпросите на здравеопазването (13.03.2017). Снимка: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg Тръмп по време на среща в Белия дом по въпросите на здравеопазването (13.03.2017). Снимка: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg

Съдия от федералния съд в Хонолулу, щата Хавай , Дерек Уотсън въведе късно снощи общонационална забрана за встъпване в сила на имигрантския указ на американския президент Доналд Тръмп, съобщават американските и световни агенции.

Указът, който трябваше да влезе в сила в сряда вечерта предвиждаше 90-дневна забрана за гражданите на 6 държави – Судан, Сирия, Либия, Иран, Сомалия и Йемен, да влизат на територията на Съединените щати.

Указът, втори поред след неуспеха на първия такъв, който предвиждаше подобна забрана да влезе е сила за граждани на 7 държави, фактически представлява преработена версия на първия документ. От списъка е изваден Ирак, като също така беше предвидено гражданите на въпросните 6 държави, които притежават актуална американска виза, да имат право на свободен достъп до САЩ.

Генералният прокурор на Хавай Дъглас Чин също се застъпи за отмяната на указа. В негово заявление той каза, че документът носи ущърб на Хавай и икономиката на щата, зависеща от туризма, както и на етническото разнообразие на местното общество.

Очаквано решението на федералния съдия предизвика ответна реакция от страна на Доналд Тръмп.

„Тази забрана, по мое виждане, е безпрецедентно превишаване на пълномощията на съдебната власт“, заяви той по време на митинг в Нашвил, Тенеси. "Законът и конституцията дават на президента право да спира имиграцията, тогава, когато той или тя смята, че това е в интерес на страната. Днешното съдебно решение създава представа, че сме слаби", каза още. Тръмп, който изразявайки увереност, че решението ще бъде отменено. „Ще се борим срещу това ужасно решение, ще доведем делото до там, до където е необходимо, в това число и до Върховния съд. Ще победим и нашите граждани ще бъдат в безопасност“, категоричен бе той.

Последни новини
Още от Новини