Японски банки търсят нов дом след Brexit

Амстердам може да се включи в надпреварата за нов финансов център

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Докато Франкфурт, Париж и Дъблин се съревновават помежду си да привлекат работни места от финансовата сфера след Brexit, две от най-големите японски банки тихо утвърждават присъствието си другаде: Амстердам.

Mitsubishi UF J Financial Group Inc. и Mizuho Financial Grooup Inc. укрепват своите клонове в холандския град, където имат банков лиценз, който им позволява да обслужват клиенти в целия ЕС. Предстои да си изберат подходящо местоположение за бизнес с ценни книжа в региона, в случай, че Brexit превърне Лондон в неподходящо за това място.

Японските банки и брокерски къщи наемат хиляди хора в Лондон и внимателно следят всяко развитие във връзка с излизането на страната от блока, за да решат дали да преместят служителите си.

Въпреки че надпреварата между финансовите столици в Европа за привличане на работни места е голяма, Амстердам е предпочитан заради умерените данъци и свободното владеене на английски език.

MUFG, най-голямата банка на Япония, решава да построи свой офис в Амстердам още преди вота за Brexit с цел градът да послужи като център за банкови операции на европейския континент. Планира се същото да се случи в 8 други градове в страни като Германия, Испания и Португалия. 

Последни новини
Още от Новини