Хакнаха десетки акаунти в Twitter в подкрепа на Ердоган

Множество официални профили на медии, институции, НПО и известни личности станаха обект на атаката

Киберсигурност. снимка: Daniel Acker/Bloomberg Киберсигурност. снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Десетки акаунти в Twitter бяха хакнати в подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Най-малко 25 официални международни Twitter акаунта споделиха съдържание, подкрепящо турския президент в неговия конфликт с Германия и Холандия с #NaziGermany и #NaziHolland, съобщава Bloomberg.

Сред хакнатите акаунти са такива на международни новинарски издания и телевизии като германския вестник Die Welt, списание Forbes, BBC Северна Америка и Reuters Япония. Друга мишена бяха акаунтите на Европейския парламент, УНИЦЕФ, Amnesty International, френски политици като Ален Жюпе, главния изпълнителен директор и президент на Sprint Corp. Марсело Клор и други.

На всеки от компрометираните акаунти има символ на свастика и изречението „Ще се видим на 16 април“, насочвайки към датата на референдума в Турция, с който се цели да се дадат повече правомощия на президента на страната. Туитовете завършват с „Какво написах? Научете турски.“

Към тях е прикачено и 4-минутно видео, което започва с реч на Ердоган, в която той казва: „Ако ще загинем, нека загинем като мъже“. Следват кадри от различни изявления на турския премиер, започвайки със сблъсъка му по време на Световния икономически форум в Давос през 2009 с тогавашния израелски президент Шимон Перес.

Някои от туитовете са изтрити. Засега няма информация кой е организирал атаката. 

Източник: gizmodo.com

Последни новини
Още от Новини