Фед повиши лихвата с 0,25%

Това е първото повишение на нивата на основния лихвен процент за 2017

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Първото повишение на лихвата за тази година вече е факт. Федералният резерв очаквано взе решение да вдигне целевото ниво на основния лихвен процент в САЩ с 0,25% до диапазона от 0,75 до 1%. Предишното повишение беше през декември 2016, когато Федералният резерв повиши лихвата отново с четвърт процент до 0,75%.

След поредица понижения, започнали през август 2007, лихвата, по която банките могат да предоставят овърнайт пари по сметки във Фед на на друга банка, беше понижена до между 0% и 0,25%. Тя остана на това ниво 7 години – от 2008 до декември 2015. 

След като председателят на централната банка Джанет Йелън на няколко пъти се застъпи да “постепенно” повишение на лихвите, пазарите следяха за промени в официалните прогнози или т.нар. точкова графика.

Анализаторите очакват настоящето повишаване на лихвения процент да не е последното за тази година. Самият гуверньор на Фед Джанет Йелън също даде сигнали, че подобен сценарий е възможен, въпреки че не е потвърдила официално за това. По време на нейно изслушване пред американския сенат в през миналия месец тя заяви, че американските централни банкери очакват икономическият напредък да даде основание за по-нататъшно постепенно повишение на федералната фондов лихва.

Йелън също така повтори виждането си, че би било неразумно да се изчака прекалено дълго, тъй като това може да принуди Фед в крайна сметка да прибегне до по-бързо повишаване на лихвите, което обаче може да рискува разстройване на финансовите пазари и тласкане на американската икономиката обратно в рецесия.

Последни новини
Още от Новини