Ердоган обвини Холандия за избиването на 8 хил. души в Сребреница

Гнусна историческа фалшификация, реагира Амстердам

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В нова словесна атака срещу Амстердам турският президент Реджеп Ердоган обвини Нидерландия за масовото убийство на 8 хил. мюсюлмани в Сребреница, кето беше извършено от сръбски части по време на войната в Босна през 1995 г. „Познаваме холандците от клането в Сребреница. Те нямат нищо общо с цивилизацията, нищо общо с модерния свят. Те избиха 8-хилядите босненски мюсюлмани в клането при Сребреница“, заяви в своя реч вчера той.

Хиляди босненски мъже и юноши бяха избити от сръбските сили, водени от ген. Ратко Младич в Сребреница през 1995, докато наблизо бяха разположени холандски войници, част от мироопразващата мисия на ООН.

Изказването на Ердоган очаквано предизвикаха отговор от официален Амстердам, като премиерът на страната Марк Рюте нарече думите на турския президент „гнусна историческа фалшификация“. Според него тонът на Анкара става „все по-истеричен“. „Ердоган продължава да нажежава ситуацията. По отношение на низкия му стил, това е неописуемо. Няма да стъпим на неговото ниво“, заяви Рюте.

По-рано Ердоган заяви, че никакви извинения от страна на Амстердам няма да компенсират последните действия на Нидерландия, която ще бъде държана отговорна за случилото се. „Има място за още санкции“, заяви той, окачествявайки Холандия и Европа за „нацисти“ и „фашисти“.


 

Последни новини
Още от Новини