Citi: Победа на Льо Пен ще изтрие 25% от печалбата на банковите акции

Акциите на Societe Generale SA могат да се сринат с 38% от цената си на затваряне във вторник

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Победа на крайнодесния кандидат Марин Льо Пен на президентските избори във Франция ще доведе до сериозен спад на банковите акции в страната, прогнозират от Citigroup.

Френските банки ще изтрият близо една четвърт средно от пазарната си капитализация, ако евроскептичният кандидат спечели изборите през май, прогнозират анализаторите.

Докато вероятността за подобен изход, позовавайки се на последните проучвания на обществените нагласи, остава малка, неочакваните резултати във Великобритания и САЩ миналата година накараха анализаторите да оценят и подобна опция.

„Социологическите проучвания се оказаха грешни“, коментират анализаторите. 

Графика: Bloomberg 

Рисковете за банките от победата на Льо Пен включват спад на френските държавни облигации, което не само ще доведе до затруднения в баланса на банките, но също ще повиши и разходите по кредитиране, посочат от Citigroup. Заплаха биха били и по-ниските приходи на капиталовите пазари и по-бавният ръст при управлението на активите.

Акциите на Societe Generale SA могат да се сринат с 38% от цената си на затваряне във вторник, ако Льо Пен бъде избрана за президент, заради по-високия дял банкови приходи от Франция, по-големите експозиции към държавни облигации и по-големите инвестиционно-банкови операции, коментират от Citigroup.

Акциите на BNP Paribas SA ще запишат спад от 23%. Анализаторите предвиждат понижение от 30% и 34% за Credit Agricole SA и Natixis SA.

Макар планът на Льо Пен да застрашава стабилността на банковата система, финансовите институции като Credit Agricole, Societe Generale и Axa SA избягват контакт с нейния екип. Социологическите проучвания показват, че 48-годишният кандидат води в първи кръг на изборите през април, но на втори тур губи от претендентите си Франсоа Фийон и Еманюел Макрон. 

Последни новини
Още от Новини