Безработицата във Великобритания достигна най-ниското си ниво от 1975

Ръстът на базовото заплащане се забавя до 2,3%

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Безработицата във Великобритания спада до най-ниското си ниво от 1975 през последните три месеца до януари, но равнището на заплащане остава почти без промяна, съобщи Bloomberg.

Британската безработица се е понижила неочаквано до 4,7%, достигайки ниво, което последно бе записано през 2005, показват данни на Националната статистическа служба, публикувани в сряда, 15 март. Броят на заетите се повишава с 92 хил. до 31,9 млн., с което бива отчетен най-сериозният ръст от лятото на 2016.

Графика: Bloomberg Terminal 

Британската икономика не оправдава прогнозите за срив от вота за Brexit, разширявайки се с 0,7% в края на 2016, но последните данни показват, че ценовият натиск върху пазара на труда остава нисък.

Ръстът на базовото заплащане се забавя до 2,3%. С поевтиняването на паунда и повишаването на инфлацията реалните доходи са напът да отбележат най-лошoтo си представяне от 2013, показват изчисления.

Заседанието на Английската централна банка

Централната банка на Англия, която ще заседава през тази седмица, се очаква да запази без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,25%, като трейдърите оценят шансовете за повишение на лихвите през 2017 на едва 25%.

Централните банкери считат, че икономиката може да поддържа ниво на безработица от 4,5% без да генерира инфлация. Основните доходи, коригирани с инфлацията, нарастват с 0,8% през последните три месеца, с което отчитат най-бавен темп на повишение от 2014. През януари не е отчетен растеж. 

 

Несигурността около Brexit може да доведе до покачване на безработицата до 5,1% до края на 2017, прогнозират от фискалния съвет Office for Budget Responsibility (OBR). Заетостта се очаква да се покачи със 100 хил., което обаче не е достатъчно, за да абсорбира търсенето на нарастващата работна сила. През януари безработицата скача до 4,8%.

Добрите данни за пазара на труда могат да бъдат обяснени с повишението от 136 хил. на броя на заетите на пълен работен ден. 

Броят на самонаетите лица се покачва с 49 хил. до рекордните 4,8 млн. души.

Последни новини
Още от Новини