Берлускони: Италия да върне лирата, но да не излиза от еврозоната

Идеята е единната европейска валута да се използва основно за външна търговия

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони излезе с предложение страната да се откаже от еврото и да пусне в обращение „нова лира“. Успоредно с това, според Берлускони, тя трябва да продължи да използва единната европейска валута като средство в международната търговия.

„След като чух няколко Нобелови лауреати по икономика, стигнах до извода, че не трябва да излизаме от еврозоната, защото това ще ни струва много скъпо. Еврото трябва да бъде запазено, основно за международна търговия, а в обращение да бъде въведена нова лира, която да стане валута за общо ползване за семействата“, са точните думи на Берлускони, изведени в негово интервю пред миланският вестник Il Giornale.

Според бившия италиански премиер въвеждането на еврото е довело до загуба на половината от националното богатство на страната, като е довело до сериозно увеличение на бедността, превръщайки в социално слаб всеки четвърти италианец. „Затова в програмата ни предлагаме по-ниски данъци, по-малко държава, по-малко Европа“, представя платформата на партията си Forza Italia (Напред, Италия – бел.ред.) Берлускони.

И по-рано противоречивият италиански политик е излизал с изказвания, че Италия трябва да си „върне част от валутния си суверенитет“. През ноември 2014 по време на акция на партията си, проведена под красноречивото название No tax day („Ден без данъци“ - бел.ред.) той предложи страната да върне лирата, която да бъде използвана на Апенините паралелно с еврото. „Втората валута може да бъде напечатана и пусната на пазара, който сам ще определи обменния й курс спрямо еврото“, каза тогава той.

Идеите за отказ от единната европейска валута са доста популярни сред редица социално-политически кръгове в Италия. Така например лидерът на влиятелната „Северна лига“ Матео Салвини нееднократно е заявявал, че еврото е „мъртво“, и в случай на заемането му на премиерския пост би го премахнал. Със сериозна критика по отношение на еврото излиза и най-голямата опозиционна сила на Апенините – движението „Пет звезди“, оглавявано от комика Пепе Грило.

Последни новини
Още от Новини