България през погледа на американския бизнес

Алекс Нестор, изпълнителен директор на Американската търговска камара, Светът е бизнес, 15.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Как изглежда България през погледа на американския бизнес? Коментар по тази тема, както и основните изводи от изготвената от Американската търговска камара (AmCham) "Бяла книга" за икономическата и бизнес среда у нас даде Алекс Нестор, изпълнителен директор на AmCham в България. Предаването е „Светът е бизнес“, а водещият – Ивайло Лаков.

„Бялата книга е пътната карта, стратегическият документ на Американската търговска камара, в която членуват 340 компании, като 30% от тях са американски. Има както мултинационални, така и, разбира се, много български организации. Тя показва нашата философия за правене на бизнес в България, като в нея са написани основните ни приоритети. За 2017 имаме три такива – да бъдем добри партньори за създаване на добър бизнес климат, вторият е развитието на човешкия капитал, а третият и един от най-важните е върховенството на закона и борбата с корупцията, минаващо през тотална реформа на съдебната система“, обобщи Нестор.

В разговора бе вкарана и нотка българска политика, като гостът в студиото сподели впечатленията и изводите си от срещите, които AmCham провежда с основните политически партии в навечерието на предстоящите парламентарни избори. „В общ план впечатленията са доста добри. Това, което правим, е да говорим с партиите, опитвайки се да намерим допирни точки между приоритетите в "Бялата книга" и икономическите платформи на политическите сили. Имаме много конструктивен диалог, като целта е да подпишем меморандум за партньорство. Целта е каквото и правителство да бъде съставено, да може да използва нашия ресурс. Имаме страхотни експерти във всички сфери на икономиката и обществения живот, като можем да помогнем на правителството да създаде една по-добра среда в България“, заяви той.

„Досега сме се видели с БСП, ГЕРБ, Реформаторския блок, „Да, България“, „Нова България“. Предстои да се срещнем и с „Патриотите“, каза Нестор, обобщавайки и впечатленията си от срещите с двете водещи партии БСП и ГЕРБ - „Те са готови да работят с нас, с наши експерти по общи въпроси, касаещи преди всичко икономиката и добрия бизнес климат в България“.

Нестор измести фокуса на разговора и в по-общ план. „Много се говори против свободната търговия, против глобализацията, като бизнесът не може вече да разчита на политиците да го защитават. Но трябва да се отчете, че богатствата, с които разполага Европа в момента, са резултат именно на свободната търговия. Има много популизъм, много говорене против нея. Затова бизнесът трябва да вземе нещата в свои ръце и да води активна разяснителна кампания сред обществото, да обясни преди всичко на младите какъв е резултатът от свободната търговия“, подчерта той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини