Защо BlackRock е оптимист за Китай

Хелън Джу, BlackRock Китай

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Икономиката на Китай започна годината на твърда основа, след като старите й двигатели на растежа засилиха темпото при устойчиви продажби на жилища и ръст на стоманата и алуминия, съобщи Bloomnberg.

Индустриалното производство се повиши с 6,3% през януари и февруари общо на годишна база спрямо средно очакваните 6,2% от анализаторите, следени от Bloomberg.

Ритейл цените напреднаха с 9,5% за първите два месеца, като пропуснаха прогнозата на икономистите заради спада на продажбите на автомобили след повишението на данъка за малките коли.

Инвестициите в инструменти с фиксирана доходност се повишиха с 8,9% за същия период.

"Виждаме как основният фокус на внимание е насочен към новата програма – например срещу корпоративния дилевъридж – това става за пръв път. Говорят за увеличаване на реформите в предлагането извън стоманодобива и въглищата", каза Хелън Джу, BlackRock Китай в интервю за Bloomberg от Хонконг на 14 март 2017.

"Цялата икономика все още сигурно ще получава лека подкрепа. Но предполагам доста по-бавно отпреди, с повишението на номиналния БВП и лекото понижаване на целта за ръст на кредитирането", каза Джу.

Чуйте целия й анализ във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини