Турция подава жалба срещу Нидерландия в ООН, ОССЕ и Съвета на Европа

Анкара счита, че Амстердам е нарушил Виенската конвенция за дипломатически отношения

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Турция ще подаде жалба срещу Нидерландия в светлината на разразилия се конфликт между двете държави не в една, а в цели три международни организации – ООН, ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – бел.ред.) и Съвета на Европа. За намеренията на Анкара съобщава турският вестник Hurriyet Daily News, позовавайки се на дипломатически източници.

По данни на информаторите на изданието Турция ще аргументира исковете си срещу Амстердам с, по мнение на официална Анкара, нарушаване от страна на Нидерландия на Виенската конвенция за дипломатически отношения.

От своя страна президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган по-рано обяви, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради действията на Нидерландия. По-късно, посредством дипломатическа нота, Анкара обвини Амстердам в нарушаване на Виенската конвенция за дипломатически и консулски нарушения. Министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик пък категорично заяви, че Анкара „без съмнение“ ще въведе санкции по отношение на западноевропейската страна заради разгорелия се дипломатически скандал.

Повод за резкия разрив в отношенията между двете държави стана забраната от страна на Амстердам външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу да посети страната с цел агитация за предстоящия в южната ни съседка референдум. Впоследствие министърът на семейството и социалната политика на Турция Фатма Бетюл се опита да влезе с автомобил от Германия на територията на Нидерландия, но това отново не беше позволено от властите в страната.

Последни новини
Още от Новини