ЖП превозът на товари 3 пъти по-евтин от автомобилния

Делът на железопътния товарен превоз в България е едва 9%

20-осна вагон-лодка. Снимка: ЦЕРБ 20-осна вагон-лодка. Снимка: ЦЕРБ

Товарните жп превози в България трябва да скочат 3 пъти до 2030. Към момента те представляват едва 9% от товарния превоз в страната, въпреки че цената на жп превоза е почти 3 пъти по-ниска в сравнение с автомобилния превоз. Това сочат данните на Централната енергоремонтна база (ЦЕРБ). 

Железопътният превоз е по-изгоден дори в случаите, когато се налага комбиниране на жп и шосеен транспорт, поясняват от компанията. "С железопътната мрежа може да се превозват и по-тежки товари".

През 2016 у нас са издадени над 2 400 броя разрешителни за автомобилен превоз на извънгабаритен товар по данни на Агенция „Пътна инфраструктура".

Европейската комисия е заложила като цел до 2030 30% от товарите, превозвани на разстояние над 300 км чрез автомобилен транспорт, да се прехвърлят към железопътен или воден транспорт. Този процент трябва да надхвърли 50% до 2050. Основната причина за тази разпоредба е, че въглеродните емисии от железопътния транспорт са 3,5 пъти по-ниски на тон-километър в сравнение с тези от автомобилния транспорт, както и са икономически по-изгодни.

Данни за 2013 показват, че относителният дял на железопътния товарен превоз в България е едва 9%. За сравнение, в Румъния е 22%, а в Латвия над 60%, като средно за страните от ЕС е 18%.

"Транспортът с вагон-лодка е по-екологичен от автомобилния, по-малко се влияе от метеорологичните условия и е с по-нисък риск от инциденти. Единственият съществен недостатък е, че изисква повече време за извършване поради по-ниската скорост на железопътните превозни средства". 

Единствената функционираща вагон-лодка за транспортиране на извънгабаритни товари по железопътни релси в България е собственост на ЦЕРБ. Тя превозва трансформатори и електрически машини, както и масивни съоръжения от всички отрасли на промишлеността до 250 тона.

ЦЕРБ предвижда жп транспортът на извънгабаритни товари да става все по-предпочитан. Поради големия потенциал на тази услуга, в края на 2016 компанията закупи на търг от „Холдинг БДЖ“ ЕАД втора вагон-лодка (осемосна), която ще бъде пусната в движение тази година. Предимството й е, че може да превозва по-високи товари (до 96 т) поради ниската си товарна площадка.

Последни новини
Още от Новини