Русия и Иран обсъждат съвместни проекти за $10 млрд.

Съвместните инвестиции ще бъдат главно в промишления отрасъл

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Русия и Иран обсъждат съвместни проекти в сферата на промишлеността в размер на $10 млрд. Това съобщи след срещата си с министъра на комуникациите на Иран Махмуд Ваези ръководителят на руското енергийно ведомство Александър Новак, предава РИА Новости.

„Днес обсъдихме новите документи, които планираме да подготвим за подписване по време на визитата на президента (на Иран – бел.ред.) Рухани в Москва. Решихме да бъдат изготвени 10 подобни документа, като към момента те са във висока степен на готовност“, коментира Новак.

„Имаме големи перспективи в областта на промишлеността, като бе подписана петгодишна „пътна карта“ за предстоящото ни сътрудничество. Към момента също има наши компании, наши промишлени предприятия, които си взаимодействат с ирански компании. Вече тече доставката на вагони, текат преговори за доставка на самолети Sukhoi Superjet, както и сътрудничества в други направления. Спектърът е много голям, днес говорихме за проекти на обща сума от $10 млрд.“, добави той.

По думите на руския енергиен министър условие за реализирането на тези проекти е създаването на финансови и икономически условия в банковата сфера. „Днес в Иран започнаха да оперират най-големите ни банки – тоест платежната система се възстановява. Вече работим по кредитирането на проектите. Търсим източници на финансиране, защото проектите са много, а не може да се разчита единствено на бюджетни средства“, заяви Новак.

 

Последни новини
Още от Новини