Петролът на 3-месечно дъно

Тенденцията за понижение на стойността на суровината се очаква да продължи

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Световните цени на нефта продължават да падат на фона на данните на американската компания Baker Hughes за ръста на нефтените сондажи на територията на САЩ, пише РИА Новости.

Към 7:30 българско време стойността на майските фючърси върху петрола сорт Брент отбелязаха понижение с 0,68% до $51,02 за барел. Това е пореден спад в цената на суровината, след като по-рано миналата седмица стойността на петрола премина прага от $51 за първи път от 30 ноември 2016. Цената на априлските фючърси върху WTI от своя страна спада с 0,82% до $48,09 за барел.

Съгласно данните на Baker Hughes, към 10 март броят на активните нефтени сондажи на територията на Съединените щати се е покачил с 12 активни установки (или с 1,58%), като така общият брой на активно опериращите единици се покачва до 768. На годишна база техният брой пък нараства с 288 единици или със 60%.

За понижението на цената на „черното злато“ способстват и данните на енергийното ведомство на САЩ, което наскоро обяви, че страната е отбелязала ръст в петролните си запаси. През миналата седмица от министерството съобщиха, че запасите от суровината са се увеличили с 8,2 млн. барела, което представлява ръст от 1,6%, като прогнозите на пазарните анализатори сочиха далеч по-ниски стойности (от 1,967 млн. барела).

Тенденцията на понижение на цената на петрола ще продължава, отбелязват анализаторите.

 

Последни новини
Още от Новини