ЕС удължи с 6 месеца санкциите срещу руски и украински граждани

Индивидуалните ограничения са за граждани на двете страни, съпричастни към конфликта в Донбас

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейският съюз удължи с половин година (до септември 2017) индивидуалните санкции срещу гражданите на Русия и Украйна, намиращи се в „черния списък“ на ЕС заради действията си по отношение на конфликта в Донбас. За това съобщава Съветът на Европейския съюз, цитиран от ТАСС.

„Съветът ще продължи с шест месеца действието на индивидуалните санкции по отношение на физическите и юридическите лица от Руската федерация и Украйна, отговорни за дестабилизацията на ситуацията в Украйна“, се казва в съобщение на Съвета.

Решението ще влезе официално в сила от 14 март с публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

В санкционния списък са включени 150 физически лица, в това число и представители на официалната власт на Руската федерация, руски политици, бизнесмени и военни, както и ръководителите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). В него са вписани и 37 юридически лица – основно военни и политически структури в ДНР и ЛНР.

По силата на въведените от Брюксел рестрикции европейският бизнес има категорична забрана за каквито и да е отношения с тези организации. Всички, които попадат в списъка, са обявени за „персона нон грата“ на територията на ЕС, а техните активи в европейски банки, ако имат такива, са замразени.

За последен път „черният списък“ бе допълнен през есента на 2016.

Индивидуалният пакет от санкции е една от трите рестриктивни мерки на Брюксел към Кремъл и съюзниците му. До юли 2017 са в сила секторните икономически ограничения, които се продължават поетапно за 6-месечен срок.

До 23 юни пък действат търговските и визовите ограничения по отношение на бизнеса и гражданите на Крим, които са част от стратегията на ЕС за непризнаване на анексията на полуострова от страна на Руската федерация. Те от своя страна биват продължавани на годишна база.

Последни новини
Още от Новини