Приходите в хазната на САЩ отчитат най-голям спад от финансовата криза

В същото време правителствените разходи нарастват с 3,8%

Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg News Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg News

Приходите в държавната хазна достигат $172 млрд. през февруари спрямо сумата на разходите, която възлиза на $364 млрд. Бюджетният дефицит е в размер на $192 млрд., което е над очакванията за $190 млрд., но в унисон с нивото, отчетено през същия период на миналата година - $192,6 млрд, пише ZeroHedge.com. 

Общият размер на бюджетния дефицит за фискалната година, считано до 28 февруари, достига $349 млрд., което е почти идентично с нивото от $351 млрд. през същия период на 2016. Прогнозите сочат, че общата сума ще продължи да нараства през тази година, както и в обозримо бъдеще.

За последните 12 месеца бюджетният дефицит остава на ниво от 3,1% спрямо БВП.

Графика 1: Bloomberg Terminal

Поглеждайки обаче годишното изменение за последните 12 месеца, се наблюдава нещо по-обезпокоително. 

За последните 12 месеца до 28 февруари общите приходи в държавния бюджет по отчет на Министерство на финансите са били $3,275 трлн. Тази сума е с 1,1% по-ниска спрямо отчетените $3,31 трлн. година по-рано и представлява трети пореден месец на годишен спад на приходите. Това е най-големият спад от лятото на 2008, докато в същото време правителствените разходите се повишават с 3,8%

Защо това е важно? Графиката по-долу показва, че всеки път от 1970, когато държавните приходи отчитат отрицателна стойност на годишна база, САЩ се намира на прага или вече е в рецесия. Последният път, в който приходите в бюджета преминават в отрицателната територия е юли 2008.

Графика 2: ZeroHedge.com

Последни новини
Още от Новини