ЕС намалява финансовата подкрепа за Турция

Спряно е вече финансирането по отделните програми, по които не се забелязва напредък

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програми, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС, предаде ТАСС. Това се отнася преди всичко до областите, в които няма забележим напредък, предаде ДПА, позовавайки се на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. 

"Вече спряхме отделни програми, по които нямаше съответен напредък, например в областта на изграждане на правова държава", заяви вчера Хан. От 4,45 млрд. евро, предвидени за подкрепа на Турция в периода от 2014 до 2020, бяха изплатени само 167,3 млн. евро посочи Хан. Повечето средства се насочват за развитие на гражданското общество, образованието и науката, съобщи Investor.bg

Еврокомисарят подчерта вчера, че от правна гледна точка е невъзможно да се спре изцяло финансирането на Турция от ЕС, докато не бъдат прекратени официално преговорите за влизането ѝ в общността. Той припомни, че през декември миналата година повечето външни министри от ЕС са подкрепили продължаването на диалога и работата за отстраняване на недостатъците при строежа на правова държава. "В този случай въобще не бихме имали средства за натиск за реформи", посочи Хан, но заяви, че преговорите за присъединяване "де факто са спрели". 

В интервюто си Ханс определя репресивните мерки в Турция, започнали след опита за преврат през юли миналата година, като негативно развитие, несъвместимо със стандартите на ЕС и международното право.

Еврокомисарят по разширяването обаче подчерта, че Турция "остава важен стратегически партньор на ЕС, независимо от състоянието на преговорния процес за встъпването ѝ" в общността.

Последни новини
Още от Новини