Холандия отказа да приеме турския външен министър

И на министъра на семействата на Турция бе отказан достъп до турското консулство в Ротердам

Кадър от блокирания конвой на министъра на семействата на Турция от полицията в Холандия. Кадри: nos.nl Кадър от блокирания конвой на министъра на семействата на Турция от полицията в Холандия. Кадри: nos.nl

Властите в Холандия отказаха разрешение за кацане на самолета на външния министър на Турция в Ротердам след като президентът на Турция Ердоган обвини в нацизъм кралството заради отказа му за провеждане на митинги за референдума, който Анкара планира другия месец.

Втори отказ

Полицията в Холандия не позволи в събота, 11 март 2017 министърът на семействата на Турция, Фатма Бетул Саян Кая, която прави кампания сред турската диаспора в страната преди референдума през април да влезе в турското консулство в Ротердам, съобщи NOS – публичната холандска телевизия.

Министърът, пристигнала с кола от Германия, се канеше да влезе в консулството, но полицията не я допусна.

"Холандия нарушава всички международни закони", написа Кая в Туитър.

NOS съобщи, че полицията е затворила улицата на консулството с обяснението, че там се очаква „събиране на хора“.

След като министъра на семействата се качи обратно в колата си, полицията разпръсна събралите се демонстранти.

Остри реакции

По-рано в събота самолетът на министъра на външните работи на Турция Мевлут Чавушоглу не получи разрешение да кацне в Ротердам. Съобщението бе потвърдено от премиера на Холандия Марк Рюте през официалния акаунт на министър-председателя.

 

Чавушоглу пристигна привечер в събота във Франция

След като получи отказ да кацне в Ротердам, самолетът Чавушоглу  се приземи на летището Мец-Нанси-Лорен и шефът на турската дипломация се качи в кола, без да направи изявление за пресата, съобщава Фигаро.

Външният министър на Турция трябва да присъства на митинг в Мец в неделя вечерта.

Холандия отказа на Турция да прави митинги на нейна територия

Отношенията между Холандия и Турция се обтегнаха рязко след като Холандия отказа на турските власти да провеждат митинги на нейна територия в полза на турския референдум за промени в конституцията на 16 април и след като президентът Ердоган окачестви страната като нацистка.

Турският президент Ердоган нарече Холандия „останки от нацизма, фашисти“.

Премиерът на Холандия Марк Рюте отвърна, че с това сравнение Турция „преминава всички граници“.

На страницата на правителството на Холандия се съобщава, че „след публичния призив към холандски граждани от турски произход да дойдат масово на публична среща с г-н Чавушоглу в Ротердам на 11 март, събота, правителството реши, че са застрашени обществения ред и сигурност“.

„Можете да забраните на нашия министър на външните работи да лети, но отсега нататък да видим как вашите полети ще кацат в Турция“, каза Ердоган, цитиран от АФП.

След отказа на Холандия да приеме външния министър Чавушоглу, Турция привика холандския шарже д’афер в Анкара в знак на протест, съобщи АФП, цитирайки представител на МВнР на Турция, пожелал анонимност. Турските власти предложиха на посланика на Холандия, който в момента е в отпуск "да не се връща известно време".

В Туитър министър Мевлут Чавушоглу написа: „Позицията на холандското правителство, отразена в това решение, показва, че не се различава от расисткото и фашистко отношение на Вилдерс“.

„Не изпращаме нашите хора в Холандия, за да станат техни пленници“.

Турските власти затвориха достъпа до холандските дипломатически мисии в Анкара и Истанбул, съобщи Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини