Според петролната асоциация картел при горивата няма

Проблемът е в контрабандата на гориво, смятат от Българската петролна и газова асоциация

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Картел при горивата няма, заяви днес по време на пресконференция пред медиите Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Думите на Делчев дойдоха в отговор на журналистически въпрос, свързан с изказванията на бизнесмена и лидер на борещата се за влизане в парламента партия „Воля“ Веселин Марешки, в чиято реторика от няколко години насам основно кредо е именно предполагаемата картелна договорка между водещите вериги бензиностанции.

Според изпълнителния директор на БПГА варненският бизнесмен прави предизборна кампания, като за наличието на картел би могла да се произнесе единствено Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От думите на Делчев също така става ясно, че асоциацията ще внесе доказателства за неналичието на незаконни договорености на антимонополната комисия.

Според асоциацията проблемите в сектора се дължат на големия дял на контрабандата. Председателят на БПГА и генерален директор на Лукойл България Валентин Златев заяви, че сивият сектор при горивата заема 25-30% от общия обем на отрасъла, като се оценява на 1 млрд. лева на годишна база.

По думите на Златев според статистиката на БПГА у нас са влезли 54 петролни танкера, като не е ясно дали са преминали през информационната система (Българската акцизна централизирана информационна система – бел. ред.) на Агенция „Митници”.

Директорът на петролната асоциация също така излезе с предложение за създаване на обществен борд за горивата, в който „публично и прозрачно да бъдат обсъдени всички проблеми в сектора, включително и различните данни на институциите“.

Последни новини
Още от Новини