Северна Корея готви нов ядрен тест

Само през 2016 Пхенян проведе 2 ядрени теста и над 20 пуска на балистични ракети

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Пхенян готви ново изпитание на ядрено оръжие. За това съобщава американският аналитичен портал 38 North, цитиран от ТАСС. Специалистите от платформата са стигнали до този извод, анализирайки актуални спътникови снимки на полигон в областта Пунгьо-ри, намираща се в северната част на страната.

„На снимките се забелязва повишена активност в района на командния център и административните сгради. Това ни позволява да предположим, че Северът се подготвя за нов, шести поред, ядрен тест“, отбелязват специалистите.

Анализаторите са стигнали до извода, че вече е изграден тунел, който ще послужи за подземен ядрен тест, който ще бъде осъществен в момента, когато в него бъде разположено ядрено устройство и съответна телеметрическа апаратура.

За намеренията на Пхенян по-рано предупредиха и от Министерството на обединението на Южна Корея, но не представиха конкретни данни, указващи това. Само през предходната 2016 Северна Корея проведе два теста на ядрено оръжие, както и над двадесет пуска на балистични ракети.

Последни новини
Още от Новини