Политическо напрежение в Европа, Полша отмъщава на ЕС

Варшава няма да подпише решенията от срещата на върха

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Полша измисли как да отмъсти на европейските лидери, които й скършиха волята и преизбраха Доналд Туск, въпреки че тя не го подкрепи.

Премиерът Беата Шидло обяви, че няма да подпише решенията от срещата на върха. Така те не могат да влязат в сила и ще бъдат третирани само като заключения на Малтийското председателство на ЕС, което ги е подготвило. По този начин вместо задължителна тежест те ще имат само препоръчителен характер.

"Не мога да правя компромис с интересите на страната", заяви Шидло след края на заседанието.

Тя каза, че Полша няма да признава Туск за председател на Европейския съвет, макар да не е ясно какви ще са практическите последици от това.

Преди седмица Варшава номинира евродепутата от ЕНП Яцек Сариуш-Волски за нов председател на Европейския съвет, обявявайки, че не подкрепя преизбирането на Туск, който е на поста от декември 2014.

В писмо до европейските лидери Шидло заяви, че Туск злоупотребява с високия си европейски пост да подкрепя опозицията срещу законно избраното правителство на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след гласуването, с което Туск беше преизбран с 27 на 1 гласа, че е било решено да се премине към избор с квалифицирано мнозинство, тъй като е било ясно, че Полша ще блокира консенсуса.

"Председателството (на ЕС, Малта, б.а.) работи, аз работих, Вишеградската група и други работиха, за да постигнем консенсус, но щом договорите ни позволяват квалифицирано мнозинство, е, трябва да го използваме, когато блокадата е неизбежна", каза Меркел.

Повече по темата четете тук!

Последни новини
Още от Новини