Лек спад на общата стойност на сливанията и придобиванията през 2016

Броят на сделките се е повишил с 6%

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Макар че броят на сливанията и придобиванията (mergers and acquisitions - M&A) в България се е повишил с 6% през 2016 спрямо предишната година, достигайки общо 18 сделки, сумата от транскациите отбелязва лек спад до едва 928 млн. евро. Това показва последният доклад* на правната кантора Wolf Theiss за активността при сливанията и придобиванията в Централна и Източна Европа, предаде Investor.bg

„Българският пазар на сливания и придобивания през 2016 се фокусира върху местни групи и преструктуриране на дългoвете вместо върху нови инвестиции и приватизация“, коментира Ричард Клег, партньор във Wolf Theiss в България.

Освен местните сделки двигател на повечето M&A трансакции са били корпоративните преки чуждестранни инвестиции, особено в технологиите, потребителските стоки, IT аутсорсинга и здравеопазването.

Сред най-големите сделки в България са придобиванията на Tokuda Group и City Clinic Groupот турската група Acibadem, което създаде най-големия доставчик на здравни услуги в България. Друга голяма сделка е придобиването на компанията за бутилирана вода Девин от белгийската Spadel Group за 112 млн. евро.

Според доклада и през 2016 е продължило стартъп финансирането за процъфтяващия технологичен сектор в България, макар че темпът е бил по-бавен. Цели при сделките са били основно софтуерни фирми и IT услуги, като годината започва с придобиването на българската IT консултантска компания Infopartners от базираната във Франция компанията за IT услуги Atos.

Производството също се представя добре през последните години, се посочва в доклада, особено в секторите на автомобилните компоненти и електрониката, които са важни работодатели, печелещи от износа. България се възползва добре от ползите на членството си в Европейския съюз и относително ниските разходи за труд, както и от подобряващата се инфраструктура, се казва още в анализа.

Енергийният сектор също е бил обект по-засилени трансакции през 2016, като сделки са били сключени с няколко активи, свързани с възобновяемата енергия. Пример за това е покупката на два портфейла с вятърни ферми от италианската Enel Green Power.

„Тази година бе белязана от по-силна либерализация на енергийния пазар, което допълнително подобри генерирането на обмена на електроенергия. Сега близо 56% от електроенергията се търгува на либерализиран пазар. Това доведе до значителен ръст в търговията с електроенергия и до много нови чуждестранни компании на пазара“, казва Клег.

Очаква се Китай и африканските страни да станат по-активни със сделки в този сектор през следващите години, се посочва в доклада. Китайските играчи вече установяват присъствието си в сферата, включително при възобновяемата енергия и производството на автомобили.

Като цяло очакванията за 2017 са активността при сделките да се повиши, казва Клег. „През четвъртото тримесечие на 2016 няколко висящи сделки бяха отключени, което внесе силни активи в пазара в сферата на финансовите услуги, производството и енергетиката“, допълва той.

Финансовият сектор конкретно може да отчете силни оценки след стрес тестовете на БНБ през август 2016, което осигури допълнителен тласък за консолидация на фрагментирания сектор. Част от това бе и най-голямата сделка във финансовите услуги и най-скъпата изобщо за годината в България – придобиването на ОББ от белгийската KBC Group за 610 млн. евро.

Според проучването 5% от анкетираните мениджъри в момента търсят нови възможности за M&A сделки в България. Данните обаче сочат, че инвеститорите срещат редица проблеми в страната. Респондентите дават средна оценка 4,47 (всички оценки са по десетобална система) за отвореността на България към инвестиции, а оценката за това до колко улеснени са регулаторните процеси в това отношение е дори по-ниска – 4,05. Нивото на инфраструктура обаче явно е най-големият проблем за анкетираните, получавайки само 3,94 точки.

Като цяло активността при M&A сделките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е била сравнително силна през 2016 на фона на международните политически ветрове и глобалната икономическа несигурност. Стойността на сделките се е повишила до 38,3 млрд. евро, което е с 62% повече от 2015 - 23,6 млрд. евро. В съответствие с глобалните тенденции обемът се запазва сравнително без промяна на годишна база. През миналата година е имало общо 507 сделки в региона спрямо 516 през 2015, макар че обемът все пак е с 8% по-висок спрямо 2014.

Интересът към региона е забележително висок – почти всички респонденти в проучването (98%) са отговорили, че вероятно ще потърсят още инвестиции в ЦИЕ след последната им сделка в него. Полша, Австрия и Чехия – най-големите икономики в региона, се възприемат като най-привлекателни за купувачите. Австрия се смята за най-доброто място за M&A сделки в ЦИЕ от 41% от респондентите, което предполага, че Виена продължава да бъде финансовата столица на региона.

* Страните в проучването са: Австрия, Полша, Румъния, Унгария, Словения, Чехия, Украйна, България, Словакия, Албания, Хърватска, Сърбия и Босна и Херцеговина. В изследването са били анкетирани 150 висши мениджъри за опита им и перспективите за M&A сделките в ЦИЕ. Половината от тях са базирани в ЦИЕ, а другите – извън региона. Всички участници са осъществили поне едно придобиване в региона през последните 12 месеца или са възнамерявали да направят такова до 1-2 години.

Последни новини
Още от Новини