Имиграцията от Мексико в САЩ спада с 40% през първия месец на Тръмп

Мигрантската активност е на най-ниските си нива на месечна база от 5 години насам

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Броят на нелегалните имигранти от Мексико, опитващи се да преминат в САЩ, е спаднал с 40% за месец февруари 2017 в сравнение с предходния януари. Данните бяха изнесени от секретаря по вътрешна сигурност на Съединените щати Джон Кели, пише The New York Post.

Спадът дойде след като встъпилият на 20 януари в длъжност нов американски президент се зарече да депортира много от намиращите се на територията на САЩ 11 млн. нелегални имигранти, коментира изданието.

Имигрантският поток, измерен по количеството задържани нелегални лица на „зелена граница“, както и такива, опитващи се да преминат незаконно по един или друг начин през граничните пунктове, е спаднал до 18 762 души през февруари от нивo от 31 578 души месец по-рано.

По думите на Кели в настоящия период на годината обикновено се отбелязва ръст от 10 до 20 процентни пункта в нивата на мигрантския поток.

Броени дни след встъпването си в длъжност (или по-точно на 25 януари) Доналд Тръмп разпореди строителството на обещаваната от него стена по протежение на границата с Мексико, чиято планирана дължина е близо 3 200 км. Новият американски президент също така заплаши, че ще ще спре федералното финансиране за т.нар. sanctuary cities (градове убежища, пример за такъв град е Сан Франциско – бел.ред.), които дават убежище на незаконно навлезли на американска територия чужденци. Също така значително бе увеличен бюджета на граничните, миграционните и митнически агенции.

„Откакто администрацията започна да прилага президентските укази, за да налага закона, мигрантската активност е на най-ниските си нива на месечна база от 5 години на сам“, цитира думите на Кели изданието.

„От януари до февруари потокът от нелегални преминавания на южната граница е намалял с 40%“, пишат от Департамента за вътрешна сигурност в официалния профил на ведомството в Twitter.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини