72% от българите не искат да се бърза с влизането в еврозоната

66% пък се обявяват против идеята разделянето на Европа на няколко скорости

Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

72% от българите не желаят страната ни да бърза с влизането си с еврозоната. Това сочат данни от екпресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души в периода между 7 и 8 март и публикуван на официалния сайт на агенцията.

„Присъединяването към еврото явно предизвиква по-скоро боязън пред новото и непознатото“, коментират от „Галъп интернешънъл“. В подкрепа за бързото асоцииране с еврозоната се обявяват точно ¼ от анкетираните, а останалите 3% нямат мнение.

Негативно е отношението и по-друга актуална тема от външнополитическия дневен ред – идеята за „Европа на няколко скорости", срещу която се обявяват 66% от участниците в извадката.

„В същото време обаче мнозинство от 66% не възприемат идеята за Европа на повече скорости – макар че по подобни теми не може да се очаква висока степен на запознатост. Въпреки липсата на особен ентусиазъм по темата с еврото, оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни“, пишат от агенцията.

Последни новини
Още от Новини