Samsung инвестира в САЩ $300 млн. в нови мощности

Корейската корпорация е поредната азиатска компания, влязла в крак с протекционистичните политики на Тръмп

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската коропорация Samsung има намерение да разшири своето производство в САЩ, като инвестира в американската икономика най-малко $300 млн., пише The Wall Street Journal.

По данни на източници на изданието на първо време средствата ще доведат до създаването на поне 500 нови работни места, като се очаква в бъдеще тази цифра да расте успоредно с бъдещите инвестиции. Основната цел на на вложения капитал е да бъдат създадени нови мощности за производство на битова техника. Представители на южнокорейския технологичен конгломерат вече водят разговори с властите на няколко американски щата, за да изберат най-удачното място, на което да бъде построено новото предприятие. Освен това от компанията имат намерение да пренесат част от сега съществуващите си мощности в Мексико на територията на САЩ.

Изданието отбелязва, че нарасналият интерес на Samsung към инвестиции на американска почва е свързан с избирането на Доналд Тръмп за глава на Белия дом. По време на предизборната си кампания новият американски президент нееднократно заявяваше намеренията си да увеличи заетостта сред американските граждани, както и да се бори срещу изтичането на производствени мощности от САЩ.

Новината за предстоящите инвестиции е била потвърдена и от официални представители на Samsung, които уточняват, че плановете се намират в стадий на предварително обсъждане. „Това е сложен процес, който като всички стратегически бизнес решения, няма да завърши дотогава, до когато не бъде осъществено най-внимателно планиране, което да удовлетворява в най-голяма степен Samsung”, коментират пред WSJ представители на корпорацията.

След победата на Тръмп на изборите през ноември 2016 и встъпването му в длъжност в началото на текущата година редица азиатски компании успяха да намерят общ език с ръководителя на Белия дом, предполагайки, че през неговия мандат условията за инвестиции в страната ще бъдат значително подобрени. Например един от водещите японски автопроизводители Toyota обяви, че има намерение да вложи в американската икономика сумата от $10 млрд. в близките 5 години.

По-рано тази година пък генералният директор на базираната в Токио телекомуникационната компания SoftBank Масайоши Сон проведе среща с Тръмп, на която бяха разкрити плановете на организацията да инвестира в САЩ $50 млрд, което би довело до създаването на над 50 хил. нови работни места.

Последни новини
Още от Новини