Кой прави тестовете за безопасността на дроновете

Репортаж на Bloomberg от Virginia Tech

Дрон на Sentien Robotics WeWork. Арлингтън, Вирджиния. 2016 Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Дрон на Sentien Robotics WeWork. Арлингтън, Вирджиния. 2016 Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Един от лицензираните от FAA оператори на безпилотни управляеми системи /UAS/, Технологичният университет Вирджиния – Virginia Tech, предлага да тества безопасността на дронове. Лаборатория в университета прави различни изпитания с дрон и предлага решения, които биха направили използването на безпилотните диснационно управляеми апарати по-сигурно, става ясно от репортажа на Bloomberg.

Гледайте репортажа на Bloomberg за тестовете за безопасност на дроновете.

Регулациите за дронове

1. САЩ

Американската Федерална авиационна агенция /FAA/ не разделя дроните по размер, а по цел на използване. Ако летенето е с цел хоби, уредът трябва да е под 400 фута над земята и извън населено място и далеч от самолети. Ако дронът ще се ползва в САЩ с цел изследвания е необходим лиценз от FAA за гражданско въздухоплавателно средство. Агенцията има ясни правила за ползването на дрони.

2. Европа

За безпилотните управляеми системи в Европа има частична регулации. За тях важат националните режими в сила.

Делят се на три категории:

  • отворена, с нисък риск;
  • специфична, със среден риск; и
  • сертифицирана, с висок риск.

За последната се изисква сертифициране като за пилотираните летателни апарати. Има регулация за апарати над 150 кг.

В момента европейската агенция за авиационна безопасност EASA работи заедно с представители на националните авиационни власти и Eurocontrol чрез JARUS за разработване на правила, включващи лицензиране на пилоти на UAS. Към 1 януари 2017 България не е част от JARUS.

На страницата си ГВА е публикула валидните правила на територията на страната.

Последни новини
Още от Новини