Кое свое право като европейци българите ценят най-много

Почти половината от българите (49%) имат доверие на ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Кое свое право като граждани на Европейския съюз българите оценяват най-много? На този въпрос отговаря проучване на Евробарометър 86, проведено в края на 2016 и цитирано в прессъобщение на Европейската комисия.

Оказва се, че с най-голям дял на одобрение сред огромното мнозинство от българите се радва възможността за свободно придвижване, работа и живот в различните страни-членки на блока. Това право е одобрявано от цели 87% от съгражданите ни, които традиционно свързват членството на страната ни в ЕС именно с този прерогатив, става ясно от съобщението на ЕК.

Други европейски политики, които се ползват с широка подкрепа сред българите, са тези в областта на отбраната и сигурността (72%) и в областта на миграцията (68%).

Друг основен извод от социологическата извадка е, че българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните такива.

Почти половината, или по-точно 49%, от българите имат доверие на Европейския съюз, 34% изпитват обратното, а 17% не могат да преценят. Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички-страни членки по степен на доверие към Съюза след Литва (55% доверие), Малта (52%), Румъния (52%), Люксембург (51%) и Финландия (51%).

Не може да не направи впечатление разликата в отношението на българите към европейския и националния парламент. 49% от българите се доверяват в политиките на Европейския парламент, докато доверие към българското Народно събрание изпитват само 15% от анкетираните.

Доверието в Европейската комисия е 47%, а това в националното правителство (става въпрос за втория кабинет „Борисов“, тъй като проучването е проведено през есента на 2016) е едва 22%.

 

Последни новини
Още от Новини