Китайският инвеститор, интересуващ се от БДЖ, внесе официална оферта

Едно от намеренията на компанията е да финансира дълга на холдинга срещу гаранции от държавата

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Отбелязан е прогрес по станалата известна в началото на месеца възможна договорка между държавата и Китайската корпорация за железопътен подвижен състав CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation), за която служебният министър на транспорта Христо Алексиев обяви в началото на месеца, че е проявила интерес да рефинансира дълга на железниците и да изгради завод за подвижен състав. Това се разбира от съобщение на сайта на транспортното ведомство.

„Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев получи официално инвестиционно намерение от най-големия производител за железопътен подвижен състав в света. То беше връчено от представители на Китайската корпорация за железопътен подвижен състав (CRRC, China Railway Rolling Stock Corporation), която е и един от най-големите индустриални концерни в световен мащаб“, пишат от министерската институция.

От информацията се разбира, че в инвестиционното намерение са посочени решения за „стратегическо съвместно сътрудничество, включващи предоставяне на пакет от високи технологии, финансиране, инвестиции, обучение и услуги“.

Предложението на китайския инвеститор съдържа 3 основни точки.

Първата от тях е рефинансиране на старите задължения на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 130 млн. евро и финансиране на доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро.

Във втората е записана доставка на нов подвижен състав, в съответствие с европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. „Подвижният състав ще бъде доставен своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и с високо съотношение цена-производителност“, гласят намеренията на компанията.

На трето място се извежда намерението за инвестиция в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Припомняме, че с евентуалната инвестиция, поне по официална информация, китайската компания не цели придобиване на дялове в железопътния холдинг. По думите на служебния транспортен министър идеята на инвеститорите е да възвърнат вложения капитал единствено от капиталовите трансфери на държавата към БДЖ.

Последни новини
Още от Новини