Емануел Макрон изпревари Льо Пен

Лари Хатъуей, гл. икономист, GAM Group

Емануел Макрон, независим кандидат за президент на Франция по време на представяне на програмата си в Париж на 2 март 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Емануел Макрон, независим кандидат за президент на Франция по време на представяне на програмата си в Париж на 2 март 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Проучване на Harris Interactive показва, че бившият министър на икономиката на Франция Емануел Макрон има 26% от вероятните гласове на първия тур на президентските избори на 23 април 2017, съобщи АФП. Досега водеше Марин Льо Пен, председател на Националния фронт с 25%.

Проучването на общественото мнение, направено по поръчка на France Television и публикувано на 9 март 2017 показва, че Макрон е с 26% подкрепа, а след него е Льо Пен с 25%. Трети е Франсоа Фийон с 20%.

 

Левите избиратели остават разделени между Беноа Амон /13%/ и Жан-Люк Меланшон /12%/, показва същият сондаж, направен на 6-8 март 2017 сред 4900 души на квотен принцип.

Вероятно ще имаме победа за човек като Макрон във Франция, който след изборите в Германия може да работи в партньорство с нея, каза в коментар за Bloomberg Лари Хатъуей, гл. икономист, GAM Group.

"Старият френско-германски съюз, който ще постави Европа в центъра на това, което може да наречете прогресивно решение на проблемите".

Цялото интервю с Хатъуей можете да гледате във видеото.

Кандидатът на Националния фронт Марин Льо Пен неколкократно каза, че еврото е лошо за Франция, но досега не беше пояснила какво ще направи. В сряда, на 8 март 2017 Льо Пен пред RFI каза, че ще въведе нов франк с курс 1:1 към еврото и ще позволи да има плаващ курс, въпреки че и тя, и съветниците й преди това казваха, че всяка национална валута ще остане свързана с кошницата на валути, съобщи Bloomberg.

 

 

Последни новини
Още от Новини