Великобритания повиши прогнозата си за ръста на икономиката

Хамънд обрисува оптимистично бъдеще за страната след излизането ѝ от ЕС

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Икономиката на Великобритания ще расте по-бързо през тази година спрямо предходните прoгнози, заяви финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд, съобщи Bloomberg.

В речта си пред парламента в сряда, 8 март, Хамънд заяви, че според фискалния съвет Office for Budget Responsibility (OBR) брутният вътрешен продукт (БВП) ще се разшири с 2% през 2017, което е под оценката за ръст от 1,4% от ноември. Бюджетният дефицит ще възлезе на 51,7 млрд. паунда ($62,9 млрд.) през 2016-2017 в сравнение с очакваните 68,2 млрд. паунда през ноември, отбеляза финансовият министър. Прогнозата на фискалния съвет също включва съкращаване на кредитирането с 23,5 млрд. паунда през следващите пет години.

Подчертавайки, че Великобритания се намира в добра позиция, за да устои на предизвикателствата предвид възможността за стартиране на формалните преговори с ЕС по-късно този месец, Хамънд коментира, че фискалният съвет залага икономически ръст от 1,6% през 2018. БВП се очаква да нарасне с 1,7% през 2019.

Графика: Bloomberg

„Предвид започването на преговорите за излизане на страната от Европейския съюз този бюджет ще позволи изпълнението на нашия план за подготовка на Великобритания към по-светло бъдеще ", каза той. "Ние изграждаме основите на една по-силна, по-справедлива, по-глобална Великобритания."

Въпреки позитивната перспектива, представена от финансовия министър, домакинствата все повече започват да се чувстват притиснати от покачващите се цени на храните и горивата в резултат на обезценяването на паунда. Британците са изправени пред години на строги икономии на фона на стремежа на Хамънд да балансира бюджета до следващия парламентарен мандат, които започва през 2020.

„Дефицитът е нисък, но дългът все още е твърде висок. Заетостта е висока, но производителността остава упорито ниска“, подчерта той.

 

Последни новини
Още от Новини