Льо Пен води едва с процент пред Макрон

На третото място е кандидатът на Републиканците Франсоа Фийон

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Разликата между лидера на партията „Национален фронт“ Марин Льо Пен и независимия кандидат и бивш министър на икономиката Еманюел Макрон в първия тур на президентските избори във Франция се е стопила до едва един процентен пункт. Това сочат данни от социологическо проучване, дело на агенция OpinionWay, чиито данни бяха изнесени днес.

Според извадката в първия кръг на вота Льо Пен ще получи 26% електорална подкрепа, което ще и осигури минимална победа пред Макрон, който би могъл да разчита на 25% от гласовете на френските граждани. Разликата между двамата е от своя страна е също с 1% по-ниска от тази, която прогнозираха предишните социологически извадки.

В челната тройка ще влезе и кандидатът на Републиканците Франсоа Оланд, който събира доверието на 20% от французите, което от своя страна бележи лек ръст в рейтинга му в сравнение с предишните проучвания – отново с 1%.

Социологическото изследване е проведено по поръчка на френският вестник Echos и радиостанцията Radio classique. Респондентите са 1599 на брой пълнолетни френски граждани, имащи право на глас. Вероятността за стохастична грешка се движи в диапазона от 1,1% до 2,5%.

Припомняме, че изборите във Франция ще се проведат в края на април (или по-точно 23.04), като де факто не съществува вариант да не се проведе втори тур, който е насрочен за две седмици след тази дата – на 7 май.

Последни новини
Още от Новини