Индустриалното производство в Германия се възстановява през януари

Ръстът е насърчен от инвестициите и потребителските стоки

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Индустриалното производство в Германия отскача през януари, след като фабричните поръчки отчетоха най-голям спад за последните 8 години, предаде Bloomberg.

По данни на Министерство на икономиката в Берлин индустриалното производство, коригирано със сезонните колебания и инфлацията, нараства с 2,8% от декември, когато записва понижение от 2,4%.

Данните са обявени след доклада за фабричните поръчки, публикуван във вторник, според който те спадат най-рязък темп от 2009. Докато това развитие показва, че Германия не е имунизирана от рискове, от министерство на икономиката коментираха, че все още може да се очаква възстановяване на производството. Преди месец от Bundesbank направиха прогноза, че ръстът ще се ускори в началото на 2017, подкрепен от вътрешното търсене и по-добрата перспектива за развитието на глобалната икономика.

Производството през януари е стимулирано от 6,1% ръст на инвестициите и 2,3% - на потребителските стоки, сочат още данните. Активността в строителния сектор спада с 1,3%, докато енергийното производство отчита леко забавяне от 0,7% 

Последни новини
Още от Новини