Тръмп заема неочаквано твърд курс към Русия

Промяната на геополитическата визия на американския президент се приема с овации в Европа

Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg

 Администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп е предприела неочаквано ожесточаване на политиката си по отношение на Руската федерация, което предизвиква одобрение в редица съюзници на Вашингтон в Европа, пише The Wall Street Journal.

Победата на Тръмп в изборите през ноември миналата година е „предизвикала радост в Русия и тревога в Европа“, пише изданието, отбелязвайки обаче, че това вече е започнало да се променя.

По време на предизборната кампания и в периода на предаване на властта изказванията на Тръмп се характеризираха с призиви за стопляне на отношенията с Русия и критики към НАТО и другите съюзи. След встъпването си в длъжност обаче той назначи в администрацията си редица ключови фигури, които заемат изразени антируски позиции. Самият Тръмп също смекчи реториката си към НАТО, като последното си изявление в подкрепа на алианса той направи по време на речта си пред Конгреса миналата седмица.

Една от водещите фигури във Вашингтон, главата на Пентагона Джеймс Матис, от своя страна също неотдавна заяви, че САЩ не са заинтересовани от военно сътрудничество с Русия и имат намерение да водят диалог с Кремъл „от позицията на силата“. С остри критики по отношение на Москва излезе и Фиона Хил, която се очаква да стане съветник на Тръмп по европейските и руските въпроси.

Според изданието преходът на администрацията в Белия дом към неочаквано остър курс по отношение на Русия е бил посрещнат с овации в Европа и е породил тревога в Москва, след като Вашингтон е изразил намерението си да не се отказва от подкрепата си за страните от Източна Европа, в частност Украйна.

„Постигнахме голям прогрес в изработката на единна позиция. В никого не остана убеждението, че САЩ възнамеряват да сключат някаква крупна сделка с Русия“, заявява пред WSJ неназован европейски дипломат, участвал на консултации по темата във Вашингтон през миналата седмица.

Американският вестник коментира, че текущата промяна в политиката на Тръмп идва в момент, в който към обкръжението му биват отправяни остри критики заради недопустими контакти с Русия. Освен това в САЩ ,както и преди, не са заглъхнали обвиненията към Кремъл, че се е намесил в президентските избори в страната през ноември.

Но успоредно с това изданието отбелязва, че президентският мандат на Тръмп е започнал съвсем скоро и много от направленията на политическия му курс все още са неясни и тепърва са започнали да се оформят. В тази връзка редица експерти считат, че истинските намерения на новия глава на Белия дом все още е трудно да бъдат разгадани. Има политолози, които все още смятат, че Тръмп наистина има намерение да проведе консултации с Кремъл, за да „се опита да се помири с Русия и да намери общ подход по отношение на Европа и Близкия Изток“.

„Смятам, че е рано да се говори дали опитите на Тръмп за взаимодействие с Русия са приключили. Това бе неговата фикс идея по отношение на външната политика, въпреки че кабинетът му и политическите кръгове бяха против това“, цитира думите на вицепрезидента на Фонда „Карнеги“ Ендрю Вайс WSJ.

Последни новини
Още от Новини