Тенис реферът, който можете да купите за 200$

Ашли Ванс интервюира изобретателят Грегоар Джентил в домашната му лаборатория и тества устройството In/Out на корта.

Освен, че светка и писука при аут, устройството In/Out има няколко сензора, екран и изкуствен интелект като на "сетивата" на безпилотните автомобили. Снимка: Bloomberg Освен, че светка и писука при аут, устройството In/Out има няколко сензора, екран и изкуствен интелект като на "сетивата" на безпилотните автомобили. Снимка: Bloomberg

Професионалният изобретател Грегоар Джентил изработва в домашната си лаборатория устройство с размерите на GoPro камера. То може да се прикрепи към стълбчето на всеки вид тенис мрежа и да засича дали топката е тупнала във или извън очертанията на корта. Нарича го In/Out. Французинът има 12 други изобретения, сред които мотоциклетен шлем с добавена реалност и летящ дрон, с изкуствен интелект, способен да следи движеща се цел.

На професионални турнири като Grand Slam се използва системата HawkEye, разработена от Sony Corp. За да оборудвате корта си с нея ще са нужни 60,000$. 6-камерната система на израелския стартъп PlaySight e малко по-неточна, но струва едва 10,000$. "Сега вече всеки може да има електронно отчитане на точките на съприкосновение, на цената на свестна тенис ракета" - казва 44-годишният французин.

Последни новини
Още от Новини