Exxon Mobil инвестира $20 млрд. в разширяване на добива си в Мексиканския залив

Инвестициите ще доведат до създаването на близо 47 хил. нови работни места

Рафинерия в Индонезия Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Рафинерия в Индонезия Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

През следващото десетилетие петролният конгломерат Exxon Mobil ще инвестира $20 млрд. в строителство на нови петролни рафинерии и химически фабрики за природен газ, както и разширяване на съществуващите вече мощности в района на Мексиканския залив, обяви на пресконференция снощи главният изпълнителен директор на компанията Дарън Уудс, предават американските и световните медии.

„САЩ са водещ производител на петрол и природен газ, което способства за притока на инвестиции и ръста на американското производство. Използваме новите богати вътрешни енергоресурси, за да обезпечим предлагането на нефтопродукти по целия свят заради предимствата ни, идващи от по-ниските производствени загуби и обилното количество суровини“, коментира Уудс.

Плановете на компанията за инвестиции на американска земя се вписват в тренда, наложен след избирането на Доналд Тръмп за глава на Белия дом – големи американски компании да правят крупни инвестиции на домашна почва, подкрепяйки местната икономика и увеличавайки заетостта. Чрез 20-милиардната си инвестиция Exxon Mobil ще създаде общо 47 хил. нови работни места, от които 12 хил. ще са постоянни, а останалите 35 хил. ще са свързани с работите по строителството на нови мощности. Към момента компанията разполага със 71 хил. служители.

Обещаните $20 млрд., които предстои да бъдат инвестирани поетапно през следващите 10 години, се равняват на капиталовите разходи на компанията на годишна база, вземайки за изходна позиция данните за 2016. Oт мениджмънта на Exxon обещават да увеличат обема на всички инвестиции до $25 млн. на година в периода между 2018 и 2020.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто държавен секретар е бившият глава на Exxon Рекс Тилърсън, очаквано приветства инвестиционните планове на компанията. „Духът на оптимизъм, витаещ в страната, вече дава тласък на растежа на заетостта, като това е само началото“, се казва в официално изявление на Белия дом.

„45 хил. работни места в строителството и производството по крайбрежието на Залива. $20 млрд. инвестиция. Вече започваме да печелим отново, Америка!“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter.

 

 

По-късно американският президент публикува и специално видео обръщение отново в Twitter профила си. 

Последни новини
Още от Новини