Peugeot-Citroen окончателно придоби Opel и Vauxhall

С новите си активи френската компания ще стане втория по големина автопроизводител в Европа

Автомобил на Peugeot паркиран пред централата на Opel в Руселхайм, Германия; Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Автомобил на Peugeot паркиран пред централата на Opel в Руселхайм, Германия; Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Една от най-обсъжданите през новата година сделки в автомобилния сектор – продажбата на европейските активи на General Motors, вече е факт. Това се разбира от официално съобщение на компанията Peugeot-Citroen (PSA), която е нов собственик на намиращите се „под шапката“ на GM марки Opel и Vauxhal.

В рамките на сделката, която е на обща стойност от €2,2 млрд, GM е предала своето подразделение Opel/Vauxhal под контрола на PSA за €1,3 млрд., а финансовите си подразделения на Стария континент на съвместно предприятие между PSA и BNP Paribas.

Общо PSA ще плати на американския автоконцерн €1,8 млрд., съобщават от своя страна от General Motors. За тази сума френският автопроизводител ще получи както правата върху брандовете Opel и Vauxhal, така и собствеността върху шест завода, пет предприятия за автокомпоненти и инженерен център в немския град Рюселхайм, в който работят около 40 хил. души. В същото време GM ще запази собствеността си над друг инженерен център, разположен в Торино.

След покупката на новите активи Peugeot-Citroen ще се превърне във втория по големина автопроизводител в Европа, изоставайки единствено от немския концерн Volkswagen, като ще заема пазарен дял от 17%.

„Разглеждаме сделката като естествено продължение на нашите отношения, като имаме намерението да ги доведем до нови нива“, заяви изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес.

Освен по-висок пазарен дял и респективно по-високи приходи, френският автопроизводител очаква сливането да доведе и до съкращаване на разходите. Прогнозите са към 2026 синергичният ефект от сливането да спестява на PSA сумата от €1,7 млрд. на годишна база.

Сделката предстои да бъде одобрена от регулаторните органи, като окончателното й финализиране се очаква да се случи към края на 2017. 

Последни новини
Още от Новини