Китайският банков сектор вече е най-големият в света

Огромният размер на сектора е признак за зависимостта на икономиката от банковия капитал

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

През 2016 Китай изпреварва еврозоната и заема първото място по размер на банковата система, като общият обем на активите, циркулиращи в банковия сектор в азиатската страна, е достигнал $33 трлн., пише Financial Times. За сравнение, в еврозоната тази цифра е $31 млрд. На третата позиция са САЩ с $16 трлн., а четвъртото място заема Япония със $7 трлн.

От изнесените цифри става ясно, че сумата в китайските банки надвишава с 3,1 пъти БВП на страната, докато в Европа това е с 2,8 пъти. Това свидетелства за нарастващата роля на Китай в международния финансов сектор и зависимостта на властите в Пекин от заеми, чиято цел е да бъдат преодолени негативните ефекти от глобалната рецесия чрез стимулиране на ръста на местната икономика, коментира FT.

„Огромният размер на китайската банкова система не е толкова повод за радост, колкото е признак на огромната зависимост на икономиката от банковия капитал, задълбочавана от неефективното разпределение на ресурсите и високите кредитни рискове“, заяви пред изданието професорът от университета „Корнел“ Есвар Прасад, кoйто е и бивш директор на китайското подразделение на МВФ.

Мерките на Пекин, чиято цел бе да се обезпечи стабилният ръст на световния БВП, бяха приветствани от световната общност, когато развитие страни се намираха в дълбока стагнация. В последствие обаче тази политика се изроди в разточителни инвестиционни проекти, ненужни производствени мощности и опасно високо ниво на задлъжнялост. Анализаторите отбелязват, че за разлика от развитите пазари, китайските регионални власти разчитат силно на банкови кредити при финансирането на инфраструктурни проекти.

Ключова роля в тази политика играят държавните банки (на първо място Китайската банка за развитие, чиито активи надвишават $2 трлн.), които са поддържани от частните финансови организации. „В балансите на китайските банки влиза значителен обем на скрити кредити на регионалните правителства, които биват отчитани като кредити за бизнеса. В повечето икономики правителството привлича пряко средства на капиталовия пазар, но в Китай се е създала уникална ситуация“, коментира пред FT банковият анализатор Ху Вей от хонконгския отдел на международната инвестиционна компания Sanford C Bernstein.

Според икономистите развитието на капиталовите пазари би могло да помогне на Китай да диверсифицира финансовата си система и да намали зависимостта й от банковия сектор. Диверсификацията от своя страна ще доведе и до намаляване на възможностите на Китайската комунистическа партия да влияе върху управлението на финансовите потоци.

„Двойственият подход на китайските власти по отношение на финансовите пазари се прилага като механизъм за разпределение на ресурси, като същевременно съществува нежелание да се предостави пълна свобода на тези ресурси. Целта е да се поддържа контрол и стабилност“, заключва пред FT Прасад.

Последни новини
Още от Новини