Износът на електроенергия намалява с над 60%

Студената зима е повишила производството на електроенергия

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Износът на електроенергия се свива с 61,2% до едва 340 хил. мегаватчаса, което може да се отдаде донякъде на ограниченията, които постави правителството с цел да бъде гарантирано вътрешното потребление, предаде Investor.bg

Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова от 11 януари беше спрян износът, но транзитът на електроенергия през страната не беше ограничен. Забраната беше отменена от служебния министър Николай Петров на 7 февруари, когато данните сочеха, че системата е възстановила резервите и може да се справи с нов пик на потреблението.

Студеното време в началото на годината е повишило производството и потреблението на електроенергия, сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите два месеца на годината.

От отчета е видно, че през януари и февруари, когато беше отчетено рекордно за последните десетилетия потребление, централите у нас са произвели 8,45 млн. мегаватчаса електроенергия. Това е с 4,12% повече спрямо същия период на 2016 година. Съответно и потреблението скача – с 12,11% до 8,07 млн. мегаватчаса. 

От данните на ЕСО е видно, че базовите централи са увеличили производството си с малко над 8%. Те са произвели 7,43 млн. мегаватчаса електроенергия.

Производството на ВЕЦ-овете намалява с почти 26% (до 531 хил. мегаватчаса). Тези централи обаче покриваха върховото потребление в най-натоварените дни в началото на януари. 

Като цяло производството на електроенергия от възобновяеми източници се свива - обилните снеговалежи направиха неизползваеми фотоволтаиците и вятърните централи, а язовирите, използвани за производство на електроенергия, са с намалени обеми. 

Последни новини
Още от Новини