Германия ще смекчи курса по гръцкия дълг

Гърция, от своя страна, изглежда готова за незабавно прилагане на спорни реформи

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Германия, както изглежда, се отдалечава от твърдия си курс спрямо Гърция, за да може да приключат възможно най-скоро преговорите между Атина и нейните кредитори. Според източници от гръцката столица германското правителство е отворено за нови отстъпки, пише германското списание Spiegel, цитирано от Investor.bg.

Изданието се позовава на високопоставен участник от гръцкия преговорен екип, който очертава картина на съвпадение на позициите на преговорите „в резултат на отстъпки".

Според същия гръцки представител германската страна била готова за нови мерки по гръцкия дълг. Те вероятно ще са свързани с преразглеждане на лихвите или с удължаване на погасителния срок и изоставане на целта за високи излишъци в рамките на едно десетилетие.

Гръцката страна пък изглеждала готова за "незабавно прилагане на спорни реформи, а МВФ имал готовност да признае за устойчив гръцкия дълг.

„Има раздвижване на преговорите между Гърция и европейските партньори. Ние сме на крачка от споразумение", е казал високопоставеният гръцки представител пред Spiegel.

Това означава, че германското правителство е готово да предостави на кабинета на Алексис Ципарс и други облекчения по гръцкия дълг преди 2018 г. Това би могло да стане под формата на преразглеждане на лихвите и удължаване на погасителния срок.

Берлин изглежда вече не държи и на първичен излишък от 3,5 на сто за срок от десет години. И двете неща са отдалечаване от досегашните позиции на Германия. От друга страна, Гърция ще приложи незабавно спорните реформи, пише Spiegel.

От месеци Гърция и кредиторите ѝ спорят за това дали вторият преглед на текущата трета спасителна програма в обем до 86 млрд. долара може да бъде успешно закрит. Преглеждат се именно реформаторските усилия и успехи на властите в Атина. От решението зависи освобождаването на следващия кредитен транш. Освен това МВФ трябва да реши дали ще продължи да участва в програмата.

Последни новини
Още от Графика на деня