Ален Жупе отказа да се кандидатира за президент на Франция

Кметът на Бордо направи изявлението на 6 март сутринта

Ален Жупе на предизборен митинг в Париж. 14 ноември 2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Ален Жупе на предизборен митинг в Париж. 14 ноември 2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Кметът на Бордо и бивш министър-председател Ален Жупе, който бе отстранен на първичните избори на Републиканската партия отказа на 6 март 2017 да се върне в предизборната кампания за президент на Франция.

„Не съм в състояние днес да осъществя необходимото обединение около единен проект”, каза Ален Жупе.

„Затова повтарям отново, че няма да бъде кандидат за президент на републиката”.

Кметът на Бордо каза още, че не желае „да хвърли честта и спокойствието на семейството си” на унищожение, предава АПФ.

От кметството в Бордо Ален Жупе направи изявлението си, както обеща 12ч. по-рано в туитър.

Снощи /5 март/ Франсоа Фийон отказа да се оттегли, въпреки спада на подкрепата му според сондажите.

"Няма да оттегля кандидатурата си, защото това би довело моето политическо семейство до задънена улица", написа Фийон в туитър.

 

Партията на Жупе се опитва да спаси президентската си кампания, водена от Фийон, който е изправен пред криминални обвинения за злоупотреби с публични средства. Преди 2 месеца 63-годишният бивш премиер Франсоа Фийон бе фаворит в най-важните избори във Франция от десетилетия, съобщава Bloomberg.

Един от всеки трима французи /29%/ биха желали Франсоа Фийон да остане в изборната битка, показва проучване на общественото мнение на Atlantico и Harris Interactive, публикувано от RMC на 6 март.

Преди изявлението на Жупе Никола Саркози предложи двамата да се срещнат с Фийон.

„Предвид тежестта на ситуацията на десницата и центъра, всеки е длъжен да положи всички усилия, за да запази единството, което е условие за промяна. Разединението ни ще постеле на крайната десница. В този дух предлагам на Франсоа Фийон и на Ален Жупе да се срещнем, за да намерим достоен и надежден изход от една  ситуация, която не може повече да продължава и която създава дълбока тревога у французите”, се казва в поканата, публикувана от акаунта на Саркози в туитър.

Според сондажите, публикувани на страницата на BFM на 6 март лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен продължава да води с 27%. Втори след нея е Жупе с 24,5%, трети – Емануел Макрон с 20% и низходящ тренд.

При високия рейтинг на Марин Льо Пен и липса на широко подкрепен щандидат на десницата, срещу нея остава кандидатът на социалистическата партия Беноа Амон, за който обаче казват, че може да гласуват само 13% от избирателите във Франция.

Четете още: Икономическият съветник на Емануел Макрон за манифеста, с който кандидатът се представя на изборите на 23 април 2017.

Последни новини
Още от Новини