Влошава ли се степента на свобода за гражданите в отделните страни

11-годишният тренд на загуба на свобода се задълбочава през последните години, сочи изследване на Freedom House

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Двадесети век премина под знака на значително подобряване на грамотността, свободата, просперитета, здравеопазването и технологиите, пише Visual Capitalist.

В резултат на тези подобрения благосъстоянието се повиши експоненциално, а бедността в световен мащаб се намира на най-ниските си нива в история. Качеството на живот продължава да се подобрява в повечето страни, глобалната грамотност е почти 90%, а над 100 държави в света разполагат с демократична форма на управление.

Влошаването на степента на свобода: 11-годишен тренд

Изследване, озаглавено Freedom in the World 2017 Report, на международната организация Freedom House, което оценява страните по степен на свобода на различни нива, извежда резултати, които показват влошаване в областта на политическите права и гражданските свободи сред десетки „свободни“ държави.

Анализаторите от Freedom House посочват, че това не е изолиран случай. Всъщност, позовавайки се на техните данни и методология, степента на свобода се влошава в световен мащаб през последните 11 години.

Следващата графика показва съвкупните спадове и възходи в показателя за всяка година. Както се вижда спадовете изпреварват възходящите движения от 2006 насам.

Докато трендът е ясен, това, което буди най-голямо притеснение, е фактът, че загубата на свобода се задълбочава през последните години.

Следващата графика изобразява най-големите съвкупни спадове за последното десетилетие по страни:

2016: Още една година на влошаване на степента на свобода 

Най-големият губещ през 2016 е Турция – страната, за която Washington Post пише, че се намира в постоянна криза.

В резултат на неуспешния опит за преврат, убийството на руския посланик, конфликтите със Сирия и тн., Турция губи 15 точки в класацията.

Най-големи изменения по страните през 2016

Унгария и Полша са сред западните демократични страни, които губят значителен брой точки в класацията за 2016. В същото време от Freedom House обръщат внимание на тенденциите в САЩ за 2017 и отражението им върху гражданските права и свободи с оглед политиките на администрацията на Тръмп и потенциалната промяна на ролята на САЩ в света.

Глобална свобода през 2017

Последни новини
Още от Новини