Ключовият момент в дебата за ЕС ще съвпадне с българското председателство

Има опасност хоризонтът на служебния кабинет да продължи след изборите, смята Герджиков

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Най-важната фаза в дебата за бъдещето на ЕС ще съвпадне с българското председателство през 2018. Това коментира пред БНР премиерът Огнян Герджиков, предаде Investor.bg

Той заяви това по повод лансираните от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложения за бъдещето на Общността, сред които идеята за Европа на различни скорости.

Нормално е следващият български еврокомисар да бъде жена, за да има баланс на половете в Комисията, заяви Герджиков. Той за пореден път потвърди, че до изборите няма да бъде предлаган български комисар. Но ако след вота не се състави кабинет, тогава ще трябва да бъде излъчен.

„Ако се състави правителство, което е най-доброто за България, тогава нека редовният кабинет направи това“, каза премиерът. От думите му стана ясно, че не е решен въпросът за ресора на българския комисар. Той посочи, че за ЕК може да не е фатално, че в момента няма български представител, но това не е добре за България.

Герджиков освен това попита защо правителството на Бойко Борисов не е излъчило комисар, след като са били наясно за намеренията на Кристалина Георгиева да напусне ЕК.

„В никакъв случай не искаме да сме задният двор на Европа и не искаме Европа на две скорости, въпреки че Общността не е едно хомогенно цяло“, коментира министър-председателят.

„Аз съм отявлен глобалист. Много вярвам в ЕС, не само защото има еврофондове, ЕС е нещо много повече“, каза Герджиков. Той е убеден, че бъдещето на ЕС е във формат федерация.

Що се отнася до повдигнатия от служебното правителство дебат за членството на България в еврозоната, той каза, че има само предварителни проучвания, в които са ангажирани експерти и финансисти. Ценно е, че се повдига този въпрос, за да се види в дискусията кога бихме могли да потърсим протекция от европейските страни, за да подадем молба за влизане в чакалнята на еврозоната, каза Герджиков.

Целта не е това да стане до края на мандата на служебното правителство. Някои от целите ни се простират напред във времето, както имам голямата амбиция за повече инвестиции в България, уточни той. И припомни за намерението на китайска компания да инвестира в българските железници. Готов съм да замина за Китай, защото те са много силно развиваща се икономика, каза премиерът. 

Има опасност хоризонтът на служебния кабинет да продължи след изборите, смята Герджиков. В такъв случай по думите му служебното правителство ще продължи да управлява, освен ако президентът Румен Радев не го смени.

По повод искането на природозащитници планът за управление на природен парк "Пирин" да бъде преработен, той каза, че става дума за проект, който подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), където „са поканени всички заинтересовани лица“.

Герджиков, който уточни, че е скиор, се застъпи за развитието на ски съоръженията в планините. „Нима Алпите са със съсипана природа, като имат толкова много ски съоръжения“, попита той. По думите му всеки може да си каже мнението, преди планът окончателно  да влезе в МС за одобрение.

Той коментира, че предстои промяна на таксите за Агенцията по вписванията, с което се намалява фискалната тежест върху бизнеса. Това ще бъде една свежа глътка въздух особено за дребния и средния бизнес, тъй като действително там се реализираха едни приходи не съвсем коректно, обясни той. По думите му със събраните средства се стимулирали допълнително служителите на Агенцията.

Герджиков коментира още, че работна група се е заела с въпроса за намаляване на бюрокрацията, за да не обикалят гражданите от гише на гише.

Ревизия не е много точна дума, това е анализ на завареното“, каза той по повод проверката, която направиха служебните министри във всяко министерство. Служебният премиер съобщи още, че е получил сигнали за нарушения при Националната програма за саниране – влагане на некачествени материали на завишени цени, а за това ще бъдат сезирани съответните органи. За два месеца и половина не може да се направи пълен преглед на държавата, допълни премиерът.

Относно смените по високите етажи на властта премиерът каза, че никой не е абониран за властта.

Основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично. Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували, това не може да бъде решаващо, смята той.

Последни новини
Още от Новини