Китай залага икономически растеж от около 6,5% за 2017

Властите в страната ще се стремят към по-разумна и неутрална парична политика тази година

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай заложи икономически растеж „от около 6,5% или по-висок, ако е възможно“ за 2017, като фокусът се измества към намаляване на риска и осигуряване на стабилност преди смяната на лидерството тази година, предаде Bloomberg.

Целта за икономическия ръст бе очертана с доклада на премиера Ли Къцян, представен пред Националния народен конгрес в Пекин. За справка таргетът за ръста на икономиката през миналата година бе в диапазона 6,5-7%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха целево ниво от 6,5%.

Някои от останалите цели на правителството:

  • Целевият обхват на ръста на паричния агрегат М2 е намален до около 12% спрямо 13% през 2016

  • Индексът на потребителските цени се очаква да достигне около 3%, с което таргетът бива запазен без промяна от миналата година

  • Целта за бюджетния дефицит е оставена на ниво от 3% от БВП, също без промяна

  • Либерализирането на курса на юана ще бъде продължено

Китайските лидери се пренасочват към по-неутрална политика, за да ограничат финансовите рискове от прекомерното задлъжняване. Икономическата и социалната стабилност ще бъдат ключови приоритети преди президентът Си Дзинпин и неговият екип да се съберат по-късно за пренареждане на висшите служители, което е планувано да се състои през четвъртото тримесечие.

В доклада се посочва, че „либерализацията на китайската валута ще продължи, a стабилната позиция на юана в глобалната парична система ще бъде запазена“. Наблюдава се промяна в комуникацията в сравнение с миналата година, когато се следваше реториката, че пазарно-ориентираният механизъм за определяне на валутния курс ще бъде подобрен, „за да гарантира стабилност при подходящо и балансирано ниво“.

Китай ще се стреми към по-разумна и неутрална парична политика тази година. Китайската народна банка остави основния лихвен процент на рекордно ниско ниво, докато започна да повишава лихвите на паричния пазар. Анализаторите очакват последващите мерки да охладят кредитирането без да задушават икономиката в навечерието на 19-тия Конгрес на Народната партия.

Въпреки обещанията да бъдат следени отблизо възникващите рискове, кредитирането все още продължава да расте. Широкият измерител за новите кредити се покачва до рекордните 3,74 трлн. юана ($545 млрд.) през януари. Кредитирането спрямо БВП нараства с почти 100% през последните 8 години до 260% към края на 2016, показват изчисления на Bloomberg.

Китайските власти отчитат също рисковете от външната несигурност. Потенциалните заплахи идва по линия на евентуален рязък спад на износа заради забавящото се търсене или увеличаване на търговските бариери (президентът на САЩ обеща налагането на мита за вноса от Китай), както и от евентуално по-бързо от очакваното повишение на лихвите в САЩ.

Плановете на управляващите включват също така намаляване на производствения капацитет с 150 млн. метрични тона във въглищната индустрия и с 50 млн. метрични тона в стоманената.

Финансовите регулации ще бъдат „активно и разумно реформирани“, а способността на индустрията да обслужва реалната икономика ще бъде стимулирана, става ясно още от доклада. Управляващите също дават заявки да ускорят реформирането на държавните предприятия, като „ще бъдат насочени и повече усилия в насърчаването на частния сектор“. Те също планират да предоставят повече подкрепа за технологични иновации и развитие на възникващите индустрии.  

Последни новини
Още от Новини