Четири държави от ЕС ще обсъждат възможността за Европа на няколко скорости

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания ще срещнат утре вечер във Версайския дворец край Париж

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Франция, Германия, Италия и Испания ще обсъждат идеята за Европа на няколко скорости на среща на върха утре вечер, предаде Франс прес.

Срещата ще се състои във Версайския дворец край Париж. В нея ще участват френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Паоло Джентилони и испанският премиер Мариано Рахой, съобщи Investor.bg

Мини форумът на върха се провежда преди срещата на върха на ЕС в Рим, организирана по повод 60-ата годишнина от подписването на Римския договор за създаване на Европейската икономическа общност. Тази среща ще е на 25 март и на нея се очаква да се обсъжда бъдещето на ЕС след Брекзит, информира БТА.

Измежду петте сценария за реформа на Европа, начертани от председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер по-рано тази седмица и вариращи от обикновен единен пазар до засилена интеграция, Берлин и Париж вече са направили своя избор - този на Европа на няколко скорости. 

За да се преодолеят възраженията на някои страни членки, по-специално на новодошлите от Изтока, както и тромавостта на един 27-членен съюз, то страните, които искат да напредват, биха могли да го правят на малки групи по различни приоритетни въпроси като икономически растеж, социални въпроси, защита на границите или отбраната.

"Ще има един ЕС на различни скорости, всички няма да участват всеки път във всички етапи на интеграцията", каза Меркел още на 3 февруари в Малта.

В отговор на предложенията на Юнкер от началото на този месец Париж и Берлин призоваха ЕС да си даде по-добре сметка за "различните нива на амбицията на страните членки".

Франция и Германия смятат, че спешно трябва да се реагира, за да се даде стимул на една Европа, преживяла серия от трусове, от кризата в Еврозоната до бежанската криза, от решението на британците за Брекзит до критиките на Доналд Тръмп към ЕС.

Италия, която работи по пътна карта за срещата на върха в Рим, и страните от Бенелюкс също застанаха зад идеята за интеграция на няколко скорости, но същевременно са обезпокоени от възхода на антиевропейските партии, печелещи все повече терен с всеки избор. Неотдавна в интервю за Франс прес Рахой пък каза, че е привърженик на фискален съюз и на единен енергиен пазар, както и на единен цифров пазар.

Европа на няколко скорости, съставена от няколко твърди ядра и от концентрични кръгове, не е изцяло нова идея. Това дори е реалност, отбелязва Франс прес, визирайки Шенгенската зона и Еврозоната, в които някои страни членки на ЕС не влизат.

За да не ядосват нито една страна членка, по-специално тези от Източна Европа, които се опасяват, че ще останат, образно казано, в задната част на европейския влак, лидерите на четирите страни, събиращи се във Версай, няма да направят никакво изявление в края на срещата си утре, която ще бъде последвана от работна вечеря.

Относно сценариите за бъдещето на Европа, Франс прес припомня, че страните от Вишеградската четворка, загрижени преди всичко за свободното движение на своите граждани, предпочитат да поставят акцента върху запазване на единния пазар и засилване на ролята на националните парламенти. Полската премиерка Беата Шидло каза вече: "Ние искаме по-добра Европа, а не повече Европа или по-малко Европа".

Всичко това вещае оживени дискусии на следващата среща на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Последни новини
Още от Новини