Рамковия договор за медицински дейности влиза в сила от 1 април

Все още не са уточнени конкретните методики

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Национален рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2017 ще влезе в сила от 1 април, заяви д-р Христо Димитров, зам.-председател на РК на Българския лекарски съюз във Велико Търново, цитиран от Фокус.

Остава да се разработят конкретни методики и да се синтезират всички предложения към НРД, подчертава Димитров.

"Както знаете, дяволът винаги е „скрит“ в дребните детайли и пътят към ада е покрит с добри намерения, това са стари истини. Така че в дребните подробности се крият големите опасности. Затова и не мога да кажа какво и как ще се случи, докато не го видим официално черно на бяло. Тогава вече ще можем да коментираме. При всички случаи договорът влиза в сила от 1 април, така че дотогава трябва да е изготвена цялата съпътстваща документация, включваща приложения и методики, и да бъде публикуван в Държавен вестник“.

Димитров уточни, че все още не са ясни параметрите на договора, тъй като още не са готови приложенията и методиките към него. „Финансовата рамка е общо взето ясна отдавна. Тя се приема с бюджета на държавата, тоест бюджета на Здравноосигурителната каса. Той е част от националния бюджет, който е приет в края на миналата година, тоест там няма някакви очаквания. Има един резерв, от който щели да извадят някакви милиони за доболнична помощ, става въпрос за някакви проценти, евентуално. Но, нали разбирате, че това са детайли. Ние имаме гласуван бюджет за годината и всичко друго са „лобистки игрички“ – да прехвърлим няколко милиона от тук – от там, от което, може би няколко души ще се почувстват щастливи“. 

Последни новини
Още от Новини