Nestle зарязва партньорството с Coca-Cola за Nestea

Coca-Cola запазва дистрибуторските си права за България

Централата на Nestle в Швейцария. 20.10.2016. Снимка: Michele Limina/Bloomberg Централата на Nestle в Швейцария. 20.10.2016. Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Nestle и Coca-Cola прекратяват партньорството си за производството на Nestea Iced Tea след 16 години, пише Fortune.

Компаниите са постигнали споразумение да прекратят производството на студения чай и да лансират индивидуални стратегии в бързопроменящия се свят на бутилираните напитки.

Двата гиганта създадоха общо предприятие през 2001 под името Beverage Partners Worldwide за лансиране на Nestea в цял свят, но брандът се сблъска с ожесточената конкуренция на студения чай Lipton, който се продава от венчър дружеството на Unilever и PepsiCo.

От друга страна потребителите се оттеглят от подсладените бутилирани напитки и вече предпочитат да пият вода по здравословни и екологични причини.

Nestle анонсира цялостно обновяване на бранда Nestea миналия месец, като ще бъде променена, както формулата, така и опаковката.

Новата напитка с плодов вкус на Nestea ще бъде правен със захар и стевия и няма да съдържа царевичен сироп, изкуствени оцветители и аромати, нито ГМО-съставки.

„Пазарът на готов за консумация чай се е развил, но Nestle вярва, че сега е точният момент, в който марката на Nestea може да бъде развивана самостоятелно", компанията заяви в петък, когато бе анонсиран края на едно партньорство, което така или иначе вече бе свито до обслужване на пазари само в Европа и Канада през 2012.

Въпреки това Nestle заяви, че Coca-Cola ще запази лиценза си за дистрибуция на Nestea в България, Румъния, Унгария, Испания, Португалия, Канада и Андора.

Подразделението на Nestle Waters поема дистрибуцията на останалите европейски държави, които не попадат в дистрибуторското споразумение с Coca Cola. 

Последни новини
Още от Новини