Мексико заяви несъгласие с новата търговска политика на САЩ

САЩ изнесла стоки за над 12 млрд. долара в Мексико през 2016

Илдефонсо Гуахардо, министър на икономиката на Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Илдефонсо Гуахардо, министър на икономиката на Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Мексико определи като нежелана новата политика на Доналд Тръмп за налагане на вносни такси за мексиканските стоки, това заяви в петък министърът на икономиката на Мексико, цитиран от APA.

Митническите тарифи са "стъпка към миналото" и въвеждането им "няма смисъл", каза Илдефонсо Гуахардо в обръщение към Детройтския икономически клуб.

Тръмп обеща да въведе 35% гранична такса за внос от Мексико преди да предложи 20% такса за мексикански продукти, които да платят за изграждането на граничната стена между САЩ и Мексико.

Оттеглянето на САЩ от Северно американското споразумение за свободна търговия NAFTA е още едно от обещанията на Тръмп, който счита съществуващите търговски споразумения за несправедливи за американските работници.

Гуахардо заяви, че страната му е готова да стартира преговори със САЩ и очаква с нетърпение договорът НАФТА да бъде коригиран и осъвременен.

Икономическият министър ще се срещне с изпълнителните директори на GM и Ford по време на своя престой в Детройт.

Тръмп заплаши американските автомобилни производители, че ще трябва да се изправят пред по-високите мита за внос, ако произвеждат автомобили в Мексико и след това ги внасят в САЩ.

Министърът на външните работи на Мексико Луис Видегари заяви по-рано тази седмица, че неговата страна отхвърля каквито и да било митнически такси.

Мексико е вторият най-голям експортен пазар на Мичиган.

Американската държава е изнесла стоки за над 12 млрд. долара в Мексико през 2016, по данни на мексиканското правителство. 

Последни новини
Още от Новини