Медведев: Руската икономика с ръст от 1-2% през 2017

Путин с инструкции за ръст по-силен от световния до 2020

Дмитрий Медведев, премиер на Русия. Снимка: Bloomberg Дмитрий Медведев, премиер на Русия. Снимка: Bloomberg

Руският премиер заяви, че очакванията са икономиката на Русия да постигне ръст от 1-2% през 2017 година, пише Спутник.

Руската икономика е във фаза на растеж и през 2017 се очаква тя да отбележи 1-2% ръст, докато правителството работни върху план за постигане на над 3% растеж, заяви Дмитри Медведев в събота.

През декември миналата година руският президент Владимир Путин инструктира правителството да приеме план за действие, насочен към целта до 2019-2020 ръстът на руската икономика да надхвърли нивото на световния икономически ръст.

„Съвършено ясно е, че икономиката на Русия расте, въпреки че все още не съвсем уверено. Тази година, очакваме икономически ръст между 1% и 2%. Програмата, по която в момента работим, която представлява правителствения ни план до 2025, се цели в ръст от 3% и повече за нашата икономика, като по този начин ще бъде надскочен глобалният икономически ръст“, заявява Медведев в интервю за телевизионната програма „Вести в субботу“.

„Много е важно, че се справихме с инфлацията. Сравнително неотдавна, инфлацията изглеждаше неудържима на фона на отслабващата рубла. Инфлацията бе двуцифрена и доходите на хората преживяха сериозен удар. Това не се харесваше на никого, освен може би на определени бизнес групи, които винаги печелят от нея“, каза премиерът.

Руската икономика преживя трудни времена през 2014, когато рублата загуби около половината от своята стойност спрямо американския долар на фона на ниските цени на петрола и санкциите, наложени от западните държави, заради ситуацията в Източна Украйна. През януари 2016 рублата се търгуваше на нива от 77 за долар, което пък направи експортните стоки на Русия много по-конкурентоспособни и подпомогна балансирането на бюджета. 

Последни новини
Още от Новини